Inflation – vad kan man göra?

Nyheter 31 oktober, 2022
Inflation – vad kan man göra?
Image

Vid det här laget har de flesta sett hur inflationen har påverkat ekonomin i samhället. Både privat och för ens företag. Inflation definieras av Riksbanken som ”en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar”, kort sagt pengarna tappar i värde.

Att motverka inflationen som företagare är rätt svårt, att undkomma hyreshöjningen, minska elanvändningen eller hitta alternativ till de insatsvaror som är kritiska för verksamheten är sällan realistiska alternativ.

Därför blir det än viktigare att få kontroll på företagets ekonomi. Med en god överblick av företagets ekonomi är chansen större att kunna hantera inflationens effekter på ett mer effektivt sätt. Nedan tipsar vi om olika åtgärder för hur man kan se över företagets ekonomin. Förhoppningsvis kan detta leda till lite inspiration.

Höja priser?
Svårt för de flesta företagare, men en prishöjning betyder inte alltid att du höjer priset i ett bräde. Se över dina olika försäljningsartiklar, efterfrågas verkligen alla produkter eller tjänster ditt företag erbjuder? Vilka har lägst lönsamhet respektive högst? Försök få svar på dessa frågor och efter det kan du exempelvis höja priset enbart på det produkter eller tjänster som efterfrågas minst och med lägst lönsamhet, kanske till och med sluta erbjuda dessa. Satsa hellre på de produkter eller tjänster som efterfrågas mest och har högst lönsamhet!

Vilka kostnader kan tas bort?
Gör en genomlysning av ditt företags kostnader! Vissa kostnader kan man inte vara utan, men går det att justera? Kanske kan en del av den förhyrda lokalen som inte används effektivt i rörelsen hyras ut eller lämnas tillbaka till hyresvärden? Kan öppettiderna justeras, finns det ett kundflöde sista timmen under öppningstiden som kan motiveras rent lönsamhetsmässigt? Ta in offerter från konkurrenter och prata med dina leverantörer.

Uppsägningstid på löpande kostnader?
Se över alla löpande abonnemangs utgifter, ta reda på uppsägningstider. Det är sällan man har det i huvudet. Om du upptäcker att det finns möjlighet att säga upp ett abonnemang som inte är nödvändigt så är det viktigt att inte missa chansen.

Växla till utdelning i stället för lön?
Om du tar ut lön från ditt företag, titta på alternativet att ta ut en utdelning i stället. Om du driver ett företag som klassas som fåmansbolag så kan det vara mer optimalt att pausa löneuttaget och besluta om en vinstutdelning. Fråga din redovisningskonsult om ditt utdelningsutrymme enligt K10 blanketten och samtidigt om ditt företag har vinster att dela ut sedan tidigare.

Byt bank!
Ta kontakt med flera banker och be om offerter. Ett bankbyte är lättare än vad många tror och den nya banken hjälper oftast till med övergången. Om inte annat så kan du få chansen att förhandla ner räntan om du kan hänvisa till andra bankers offerter. Detta kan du använda både när det gäller ditt företag och dina bolån. Ofta har företagare samma bank för båda delarna.

Vad är mitt break-even?
Ta reda på vad break-even är för ditt företag och för din privatekonomi. Be din redovisningskonsult räkna fram vad du måste ha i omsättning minimum för att täcka företagets kostnader. Titta på din privatekonomi och gör en liknande beräkning. Om inte annat kan detta få en lugnande effekt och du får kontroll över situationen.

”Många bäckar små”
Underskatta inte de mindre besparingarna, lägger man ihop alla tusenlappar så kan det bli betydande belopp på årsbasis. Sätt mål och summera besparingarna allt eftersom för att bli motiverad till att fortsätta.

Denna text är avsedd att ge generella tips för hur en företagare ska hantera allmänna prisökningar och är inte på något sätt anpassad till enskilda fall för företagare. Ta kontakt med din revisor eller redovisningskonsult för att få specifik rådgivning kring ditt företags situation.